IT proff vs käsitööline

Võime väita, et sõna "professionaalne" leiab palju valesti kasutamist, keegi teeb midagi paremini kui teised ja võib tekkida talle silt, et ta on nn professionaalne. Selles blogis avaldan enda arvamust sel teemal ja üritan välja selgitada, kuidas erineb üks teisest.

Professionaalne töötamise kontekstis tähendab, et inimene on elukutseline ja teenuse pakkumise osas, et tulemus/protsess on kvaliteetne. Elukutseline on kuidagi laialdane mõiste, aga mida mina sellest aru saan on järgmine: inimene on oma alal 5+ aastat olnud; ta harib end väljaspool elukutset ja ta on tõeliselt pühendunud oma alale. IT alaselt peaks professionaalne inimene tajuma, mida ta täpselt teeb, oskab anda enda vaatepunkti asjadest. Paljud arvavad, et paber (baka jne) kvalifitseerub inimest olema professionaal, aga ütlen ausalt, see paber ei näita päeva lõpuks mitte midagi kui seda, et sa oled viitsinud õppida. Reaalselt võib see inimene saada asjadest teoreetiliselt aru, aga tähtsam on ikkagi kõike prakitkas luua. Professionaal on võimeline näga asju teoreetilises ja praktilises aspektis. 

Lihttööline on peamiselt vastand professionaalile, selles mõistes, et ta pole otsest respekti inimestelt välja teeninud, et teda peetakse professionaaliks (võib seda ikkgai endamisi teha). Tal pole väga palju töö kogemust IT alaselt (enamasti) ja võib ka väita, et ta on hetkel sellisel tasemel, kus ta proovib kõiki uksi läbi leidmaks endale perfektne koht selles sektoris. Lihttöölisi ma arvan, et ei usaldata nii palju kui professionaalne, sest peamiselt on ikkagi neil mingisugune tegukam inimene backupiks, kui midagi väga tuksi läheb. Ta ei pea olema alalt nõrgem, kui professionaal, aga nende peamine vahe on tiitlis.

See on lühidalt kokkuvõetut sellest, mida ma sellest teemast arvan.

Comments

Popular posts from this blog

The Case for Copyright Reform: Analüüs

Litsentsid ja autoriõigus