Eesti infoühiskonna arengukava 2020: Täppi- ja mööda läinud punktid

Arengukava pdf

 

Arengukava, millele tuginen blogi tegemisel on kirjutatud 2010 aastal. Tegemist on väga mahuka kavaga, mis mulle tunduvalt tugineb peamiselt trendidel ja ka natukene puusalt pandud protsentide, jm paremaks/halvemaks minevate teemadega (kerge öelda, kuna nüüdseks on 11 aastat vahet).

Tahan tuua välja arengukava peatükis 2 teema, mis on tänaseks vägagi aktuaalne:

"Eestis on jätkuvalt  vaba ja avatud  (info)ühiskond. Vaatamata kasvanud turva- ja
julgeolekuohtudele pole võrreldes teiste riikidega lisandunud suuri väljendus-  ja  netivabaduse
piiranguid, sest suudame tehnoloogiat enda kaitseks rakendada ka ilma nendeta. Samas on tagatud
inimestele kontroll oma elu ja andmete privaatsuse üle."

 Jah, tõesti on meil siiani avatud (info)ühiskond, mida ei piira mingisugune seadus ega üksus. Ikkagi hoitakse silma peal asjadel, mis ei ole just kõige adekvaatsemad (ekstreemsed ideoloogilised arvamused, pornograafia ja erinevate narkootikumide müümine/ostmine). Me oleme kursis teemadega, mis toimuvad väljaspool Eestit ja toome sisse asju, mida ei leia meie riigist. Peame olema tänulikud, et me oleme siiani demokraatlik riik ja meid ei kontrollita seinast seina nagu Põhja-Koreas, Hiinas või USAs. Eelnev on positiive, nüüd toon välja selle negatiivse poole.

Andme privaatsus on viimase 11 aastaga langenud tasemele, kus üksikud leheküljed vms ei küsi mingisuguseid andmeid, mille jaoks pead "nõusoleku" andma. Tegelikkuses pole hullu, kui me sisetame oma addressi vms leheküljele, mida me päriselt kasutame, aga ei ole okei see, kui too lehekülg/teenus satub ohvriks andmebaasi lekkimisele. Kõik aadressid, nimed, kaardi numbrid on avalikud (harva) teistele inimestele kasutamiseks. See juhtus ka meil Eestis, kus 300 tuhande inimese andmed olid kättesaadavad Eesti riigi portaalis (source).

Sama võib ka mainida "kontroll oma elu" kohta. Meil on nii palju erinevad nutiseadmeid, mis on võimalikud jälgima, mida me teeme. Eks arenguga kaasnevad sellised võimalused, aga nende impleteeerimine on suure küsimärgi all. Peamiseks põhjuseks on ikkagi asjade lihtsaks tegemine, aga mis hinna eest.


 

Comments

Popular posts from this blog

The Case for Copyright Reform: Analüüs

Litsentsid ja autoriõigus

IT proff vs käsitööline