Arpanetist Facebookini - Interneti kujunemislugu

Arvutiviirused

Tänaseks üks vaieltamatuid osi meie elust virtuaalsuses ehk internetis. Koodirida/read, mille tõttu varastatakse meie andmeid, võetakse üle meie süsteeme või lihtsalt purustatakse need kasutuskõlpmatule tasemele.

See terve teooria, et masinaid on võimalik rikkuda/hävitada, sisestades sellesse nn koodirea - sai alguse ideest 1940ndate lõpus. Idee esitas matemaatik John von Neumann, kes ca 20 aasta pärast kirjutas uurimistöö "Theory of Self-Reproducing Automata".

Esimine arvutiviirus ilmus eelnevalt nimetatud uurimistöö tõttu. Mees nimega Bob Thomas tahtis proovida, kas praktikas on võimalik järeldada esitatud teooriat. Arvutiviiruse nimeks sai "Creeper" ja see nakatas floppy diske. Kui üks disk nakatati, siis viirus ootas, et uus disk tuleks arvutisse, mille tagajärjeks nakatati järgmine (eelnevalt nakatatud floppy diskilt kustutati viirus ära). Nakatatud disk/arvuti kuvas teksti "I'M THE CREEPER. CATCH ME IF YOU CAN!". Sellest sai alguse arvutiviiruste ajastu.

Kõige ohtlikumad arvutiviirused (enamuste eest on nüüdseks kaitse olemas): ILOVEYOU, Code Red, Melissa, Storm Trojan, Sasser, My Doom, Zeus, Confiker, Stuxnet, Cryptolocker

Kahjuks pole mõtet loota, et kaovad meie seast mingi aeg ära. Ainukene lootus on antiviiruste arenemine, aga selle tõttu ka viiruste tegijad arenevad. See on lõputu "sõda", millel pole lõppu.

 Link: https://www.kaspersky.com/resource-center/threats/a-brief-history-of-computer-viruses-and-what-the-future-holds

 

Floppy Disk 

1970ndal ilmus esimene floppy disk, mille mahutavus oli 1MB. Leiutus tuli ilmsiks firmalt nimega IBM (tänaseni olemas). Põhjus väga lihtne, oli vaja salvestada programme ja muud nodi kuhugile peale, et need alles jääksid. Tol ajal olid kõvakettad olemas, aga tavainimene ei oleks olnud nõus maksma hingehinda nende eest.

Floppy diske on erinevates suurustes, aga 3 kõige populaarsemat olid: 8-inch (ilmus esimesena, mahutavus 1MB), 5.25-inch (järglane, mahutas 1MB) ja 3.5 inch (ilmus 1980ndatel, mahutavus 1.44 MB). Informatsioon nende peale on salvastatud diski keskele metalli peale, mis on omakorda jagatud eraldi sektoriteks, mis hoiab kindel kogus KB'te.

Aja möödudes arenes tehnoloogia, mis võimaldas toota tooteid, mille mahutavus oli suurem. Kõvakettad muutusid hinna tõttu nii palju, et tavainimene oli võimeline neid ostma. 1980ndtale hakkas märkimisväärselt kukkuma floppy diskide kasutus ja juba 2000ndatel oli kasutust näha ainult üksikutes kohtades. Tänapäeval on tegemist iidse tehnoloogia, millest pole (või on) uuem generatsioon midagi kuulnud, sest nende jaoks on ainult olemas: plaadid, kõvakettad ja mälupulgad. Aga ärgem ära unusta, et selle tehnoloogia tõttu on meil täna kõvakettad keskmisel 1TB suurused ja suhteliselt odavad.

Lingid: 

https://www.cs.mcgill.ca/~rwest/wikispeedia/wpcd/wp/f/Floppy_disk.htm https://www.sciencedirect.com/topics/engineering/floppy-disk

https://study.com/academy/lesson/what-is-floppy-disk-definition-advantages-disadvantages.html 



 

 

Comments

Popular posts from this blog

The Case for Copyright Reform: Analüüs

Litsentsid ja autoriõigus

IT proff vs käsitööline