Virgina Shea 10 käsku

 Lühidalt öeldes jagunevad need 10 käsku järgmisteks:

   1. Ole inimene (Remember the human).
   2. Käitu sama malli järgi nagu igapäevaelus (Adhere to the same standards of behavior online that you          follow in real life).
   3. Tea, kus sa oled (Know where you are in cyberspace).
   4. Austa teiste inimeste aega ja võrguühendust (Respect other people's time and bandwidth).
   5. Näe võrgus hea välja (Make yourself look good online).
   6. Jaga oma teadmisi (Share expert knowledge).
   7. Aita piirata sõimusõdu (Help keep flame wars under control).
   8. Austa teiste inimeste privaatsust (Respect other people's privacy).
   9. Ära kuritarvita oma võimu (Don't abuse your power).
   10. Andesta teistele nende eksimused (Be forgiving of other people's mistakes).

Käsud on enamasti seotud interneti kasutamisega, aga tegemist on ikkagi eetiliste vaadetega, mida saaaks teoorias rakendada ka nn päriselus. 

Selles blogis kirjedan oma kokkupuudet 1 väljavalitud käsuga - selleks on "Ära kuritarvita oma võimu". Olen ise korduvalt modereerinud igasuguseid servereid jm ja olen endale teinud selgeks just selle, et need kes kasutavad oma võimu ära, muutuvad teiste silmis saamatuks. Põhjus seisneb selles, et päeva lõpuks, me oleme kõik osa ühest suuremast ettevõtmisest ja see võiks teha meid mingil tasandil võrdseks isegi, kui on olemas inimesed kellel on võim sind blokeerida kasutamast neid teenuseid.

Eriti rõvedad on need isikud, kes mingisuguse konflikti ajal alustavad sellega, et nad ähvardavad oma võimu kasutamist. See on ehe näide sellest, et inimene ei ole kvalifitseeritud midagi modereerima. Jah, siis oleks tarvis kasutada, kui mõlemad osapooled ei jäta järele.

Olen märganud ka seda, et reeglid ei lähe mingil tasandil enamustele korda. Just selles mõttes, et hakatakse omi reegleid tegema. Põhjus selles, et oma võimu saaks rakendada rohkem. Toimub hästi nende peal, kes ei vii end kurssi reeglitega enne teenuse kasutamist, kuna tavaliselt see reeglite leht kipub olema üpris pikk ja kes ikka viitsib seda läbi lugeda, kui ei viitsita isegia teenuse tingimustele silm peale visata. Olen korduvalt sattunud olukorda, kus pean tegema nendele "moderaatoritele" selgeks, et nende poolt rakendatud reegel ei eksisteeri või ta on ise sellest valesti aru saanud.

Probleem, mis on ilmsiks peamiselt kuskil mängu serverites või discordi serveris - modereerimine on tatikate käes. Põhjus lihtne, nad on väga emotsionaalsed, mis tähendab seda, et karistusi rakendatakse emotsionaalsele seisukorrale tuginedes.

Võin austalt öelda, et olen varasemalt ikka kuritarvitanud oma õigusi, kui mulle midagi meeldinud ei ole. Inimeste tagasiside tõttu olen ennast ka tänaseks muutnud ja võin uhekelt öelda, et ma pole eksinud enam selle reegli vastu.


Comments

Popular posts from this blog

The Case for Copyright Reform: Analüüs

Litsentsid ja autoriõigus

IT proff vs käsitööline