Uus meedia

Meedia arenemine oli paratamatu, tasemele, kus pole vaja füüsiliselt hoida käes ajalehte ja seda lugeda või telekas/raadio tööle panna, et mingisugune isik saaks informatsiooni edasi anda. Internet tõi kaasa ajastu, kus uudised on lihtsa www.delfi.ee otsingu kaugusel või mingisuguse firma kontaktandmed paari kliki kaugusel. Aga miks pole uuelaadsem meedia üle võtnud vanamoelise?

Asi lihtne.

Internet on täis pahna - kirjutisi ise hakanud autoritelt, kes üritavad oma nägemusi kajastada lihtsa postituse kaudu. Tänapäev on karm selles mõttes, et üht kindalt allikat pole võimalik uskuda. Okei, aga siis peaks ju mitut erinevat allikat võrdlema, et saaks vähemalt sarnasusi välja tuua? See on mingil määral kahjuks tõene, aga miks peab nägema vaeva selleks, et panna kokku "täiuslik" uudis või mida iganes muud. Delfi puhul, on võimalik artikkli kommentaare lugeda, mis enamus ajast on täis komöödia, aga on inimesi, kes lasevad end sellel mõjutada. Seda võib pidada miinuseks just sellepärast, et oleks tegemist reaalse ajakirjaga, siis ei oleks sul kõrval miljonit erinevat inimest, kes annaksid enda arvamuse sellest. Uue meedia kajastatud info ei ole nn konkreetne, kuna igalt poolt leiab erinevaid versioonie mingisugusest otsitavast asjast.

Vanem meedia, minu arust pakub võimalust avardada simalringi rohkem, kui ei ole raatsimist ise midagi internetist otsida. Raadio või telekas käib tagataustal ja annab edasi passiivselt infot inimesele kätte saamiseks. Asjad, mida ma loen ajalehest on käinud läbi mitme kriitiku, kes kontrollivad info sisu ja ka kirjapilti. Nende artiklite autorid on enamasti tuntud ja usaldusväärsed.


Uue meedia tulek on aidanud asju efektiivsemalt reklaamida, aga mis hinna eest? Selleks on andmete kogunemine ja nende abil toodete/teenuste pakkumine neile, kes analüütikute järeldusel neid vajavad. Jah, see on mugav, kuna tulevane klient näeb asju, mida tal on vaja, aga see tekitab külmavärinad selle tõttu, et kus kohast nad seda teavad. Meie privaatsus on praktiliselt kadunud uue meedia tõttu, kuna kõik jäljed, postitused maksavad meile mingil ajal kätte. Ei oskas öelda, et selline asi tuleks tihetalt ilmsiks televiisoris, ajalehes või kuskil mujal. Aga ei saa hukka mõista sellepärast, kuna inimesed peavad omale elatist teenima.

Kas uus meedia hakkab täielikult asendama vanat meediat? Hetkel mitte, aga olen kindel, et mitmete generatsioonide pärast on vana meedia täielikult antiik ja peame usaldama seda, mida leiame www'st (world wide webist).

Comments

Popular posts from this blog

The Case for Copyright Reform: Analüüs

Litsentsid ja autoriõigus

IT proff vs käsitööline