Kolm põnevat IT-lahendust

Artiklis toon välja 3 innovaatilist leiutist, mis minu arust on muutnud või on muutmas meie elude kvaliteeti. 


Esimene arvutiaju ehk mikroprotsessor, mille tulemusena jõudis firma nimega "Intel" enamus inimesteni ja samas ka tänapäeva arvutid (jm masinad) sellisele tasemele nagu need praegu on. Intel oli firma asutusest (1968) kuni 1970ndateni tuntud ainult oma mälukiipide tõttu. 1960 tehti kindlad avastused, et asi, mis peaks olema mikroprotsessor on võimalik leiutada. Avastusest saadik (1960) hakkas pihta võidujooks erinevate leiutajate ja firmade vahel - kes on suuteline esimese protsessori tegema. Intel oli oma algus aastates, mil nad alustasid "projektiga", millele tegelikult ei pööratud tähelepanu ja väga ei rahastatud seda, kuna tegemist oli nende arust utoopilise avastusega. Aga see ei lasnud segada 4 leiutajal, kes erinevate sündmuste tagajärgedel sattusid kokku. Peale 1 aastat leiutamist ja nokitsemist - sai algus uuele innovaatilisele leiutisele, milleks oli Inteli 4004 protsessor. Kasutust leidis see kalkulaatorites, kassa masinates jne. Tol ajal oli see top of the line, mille clock rate oli 740-750 kHz'i (tänapäeval on keskmine ca 3,2 GHz). Tõin välja 2 pilti, ülemine sisaldab nüüdset inteli protsessorit ja amd (inteli konkurents firma) protsessorit. Alumine on 4004 protsessor.




Lehekülg, mida on külastanud miljardid inimesed. Lehekülg, millelt vaadatakse sajades 100 miljardit+ minutite koguses videoid aastas. Tegemist on www.youtube.com'ga. Youtube loodi 3 endise payapali töötaja poolt aastal 2005. Algne plaan oli luua kohtingulehekülg, millel oleks pidanud olema esiplaaniks videote postitamine. Plaan ei jõustunud ja mindi üle lihtsale platvormile, kuhu sai "koduvideoid" postitada maailmale nägemiseks. Lehekülg tõusis populaarsuse nagu rakett. Samal kuul mil lehekülg avalikustati, vaadati videoid juba 2 millionit korda päevas - see number aina tõusi iga kuuga. 18 kuud hiljem ostis google aastal 2006 youtube'i 1,65 miljardi dollari eest ära (2021 aasta esimesel kvartalil oli youtube'i tulu 6 miljardit dollarit). Nii palju andmetest, aga mis kasu toob youtube? 

Youtube sisaldab nii palju erinevaid õpetlikke videoid, et põhimõtteliselt ei peaks kooli minema. Youtube on andund inimestele töökohti. Populaarsemad youtuberid teenivad miljonites, aga ka piisavalt need, kes töötavad nende alluvuses. Peamised tuluallikad on neil: reklaamid ja sponsorid. Samas ka töötab see ka meelelahutusena, kuna youtube sisaldab videoid muusikast kuni komöödiani välja. Ise ütleks, et ilma youtube'ta ei teaks, millises seisundis oleks mu elu.


Viimaks ütleks, et 2020ndate üheks innovatiivsemaks "rahaks" on krüptoraha. Jah, krüptoraha sai alguse Bitcoinist, mida oli võimalik kaevandada ja ka osta aastast 2009. Aga krüptopomm lendas vastu taevast (varasemalt oli ka populaarne) aastal 2020. Peamiseks põhjuseks oli see, et paljud said aru, mis kasum tuleb sellest kui nendesse investeerida. Näiteks Bitcoin (kõige populaarsem krüptoraha) on tõusnud aastast 2009 (ca 0.01 eurost) kuni tänaseni ca 42000 eurot.  Need, kes jäid sellest tõusust ilma - otsivad alternatiive, et midagi sarnast korrata. 

Krüptoraha peamine kasutus oli kunagi asjade eest maksime sügavas veebis (deep web), kuna sealt saab osta narkootikumitest kuni relvadeni välja (võib ka lisada, et ka videoid seksuaal kuritarvitamisest). Krüptoraha peaks hoidma sind turvaliselt, kuna keegi ei saa panna su nime sellele rahale, mida sa kulutad, nt: Swedbank näitab sulle kontoväljavõttest, kellelt sa oled raha saanud või kellele sa oled saatnud. Krüptoraha näitab ainult addresseid ja ei sisalda nimesid. Tol ajal, kui veel bitcoin oli enim kasutatud "raha", leiti võimalusi inimesi jälitada kasutades neid aadresseid. Peale seda hakkasid tekkima alternatiivid, võib ka öelda, et asendused. Nüüdseks kõige privaatsem on monero. 

Populaarsemate krüptode pluss on see, et mingisugune pank või valitsus ei sätesda seda, kui palju mingit krüptot on ringluses. Enim investeeritud krüptosid on võimalik kaevandada erinevate masinatega. Lühidalt öeldes, masin arvutab keerulist tehet ja selle tulemusena nn genereerid raha. Reaalse kasumi teenimiseks on vaja suhteliselt spetsialiseeritud masinat. Krüptoraha hoidmiseks on vaja kontot, nagu pangas hoides. Kirjutaksin teemast veel, aga lihtsalt liiga pikaks läheks see. Ise oman bitcoini, etherumi, monerot ja igasuguseid erinevaid krüptosid.

Lingid:

https://www.britannica.com/technology/microprocessor

https://spectrum.ieee.org/chip-hall-of-fame-intel-4004-microprocessor 

https://www.intel.com/content/www/us/en/history/virtual-vault/articles/intels-founding.html

https://www.britannica.com/topic/Advanced-Micro-Devices-Inc 

https://www.businessinsider.com/history-of-youtube-in-photos-2015-10#april-2005-while-youtube-is-still-in-private-beta-first-video-ever-is-uploaded-to-the-website-the-video-called-me-at-the-zoo-is-only-18-seconds-long-it-shows-karim-one-of-the-cofounders-standing-in-front-of-elephants-at-the-san-diego-zoo-and-talking-about-their-trunks-4 

https://www.britannica.com/topic/YouTube

https://www.omnicoreagency.com/youtube-statistics/

https://www.investopedia.com/terms/b/bitcoin.asp 

https://www.investopedia.com/terms/d/deep-web.asp 

https://www.getmonero.org/get-started/what-is-monero/

https://ethereum.org/en/



Comments

Popular posts from this blog

The Case for Copyright Reform: Analüüs

Litsentsid ja autoriõigus

IT proff vs käsitööline